Om du har pågående cellgiftsbehandling eller tar läkemedel som dämpar immunförsvaret, är det viktigt att du tar kontakt med din behandlade läkare omgående. Är det helg eller kvällstid och du känner att du inte mår bra, är det lämpligt att söka sig till en akutmottagning. . Vill du ha hjälp med att hitta en akutmottagning, klicka här.
Feber är ett symtom där kroppstemperaturen överstiger 38° grader. Feber beror på att kroppen bekämpar en patogen, det vill säga ett virus eller en bakterie. Andra orsaker till feber kan vara inflammationer i kroppen, som åldersrelaterade inflammationer i leder. Feber kan också orsakas av olika läkemedel. Feber är inte farligt utan är kroppens egna naturliga försvar. Feber kommer ofta tillsammans med andra symtom såsom svaghet, yrsel, svettningar, frossa eller andra lokala symtom som hör till där infektionen sitter. Det är viktigt att du stannar hemma när du har feber på grund av smittorisk. Misstänker du att du har feber ska du ta din temperatur. Hos vuxna där feber misstänks brukar tempen tas i örat. Hos barn där feber misstänks är det vanligt att ta tempen i ändtarmen. Detta är det mest tillförlitliga sättet för att se om en person har feber eller inte. När du har feber är det viktigt att tänka på att du får i dig tillräckligt med vätska. Det är även viktigt att vila och inte utsätta dig för fysisk ansträngning. Det hjälper att hålla omgivningen sval med frisk luft. Du kan även testa med receptfrialäkemedel mot febern till exempel febernedsättande. Du bör söka vård akut om du har dåligt immunförsvar, till exempel om du står på cellgifter. Då kan det röra sig om något som kallas för neutropen feber och du bör träffa läkare omgående. Har du feber samtidigt som du har andra tillhörande lokala symtom såsom buksmärta, ryggsmärta eller en akut ihållande huvudvärk bör du söka akutvård för bedömning. Vid feber och förkylningssymptom mindre än sju dagar, kan du till en början avvakta och börja med egenvård. Har du dock haft feber i mer än sju dagar utan några som helst symtom, bör du uppsöka läkare för undersökning och provtagning kring febern. Har du haft feber i sju dagar, trots febernedsättande, 40 graders feber och utan andra tillhörande lokala symtom bör du uppsöka akutvård för att vidare undersökning. Ofta vid feber och förkylningssymtom rör det sig om ett virus, men håller febern i sig mer än sju dagar bör du söka vårdcentral för att undersöka om det i stället är en bakteriell infektion som orsakar febern. Feber i de fallen kan ibland kräva antibiotika. Har du feber och nyligen vistats i ett tropiskt land ska du söka till en vårdcentral för att undersöka bakomliggande orsak. Får du feber efter ett ingrepp, så som en operation, bör du uppsöka den mottagning som ingreppet gjorts på, alternativt söka en vårdcentral.
Genom bashi kan du få stöd, råd och vägledning för att kunna hitta vårdgivare och utföra egenvård. Flödet med frågor och tillhörande hänvisningar är framtaget av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal och innehåller allmän information om hälso- och sjukvård. Bashi är dock inte en vårdgivare och frågorna är inte anpassade för dina individuella förutsättningar. Frågorna i flödet kan inte ersätta personliga vårdkontakter med hälso-och sjukvården. Tjänsten ska inte användas vid akuta behov av vård. Kontakta alltid 112 vid akuta tillstånd!
Läs mer om våra Användarvillkor här