Halsbränna

Hur länge har du haft halsbränna?

Halsbränna

Halsbränna eller så kallade sura uppstötningar behöver inte vara farligt. Ventilen mellan magsäcken och matstrupen släpper ner maten i magsäcken som hålls förslutet annars. Sura uppstötningar eller halsbränna uppstår om den ventilen, kallad magmunnen, inte hålls tätt stängd och magsaft i stället kommer upp i matstrupen. Magsaften börjar fräta på slemhinnan i strupen och det är det som ger en brännande känsla, halsbränna. Halsbränna kallas ibland för bröstbränna och det är det du kan känna innan magsaften har kommit högre upp i strupen. Vanliga orsaker till halsbränna kan vara övervikt eller graviditet då trycket på magsäcken ökar, att du är stassad, rökare, äter fet mat eller har en överproduktion av syra. För att försöka minska risken för halsbränna ska du undvika kaffe, alkohol, fet mat och sena måltider. Försök att stressa mindre och när du vilar kan du se till att huvudet inte ligger plant. Det finns receptfria läkemedel mot halsbränna som kan hjälpa till. Kryddig och stark mat, kolsyrade drycker och sura livsmedel förvärrar halsbrännan och sura uppstötningar. Skulle du ha halsbränna, blodiga kräkningar eller blodig eller svart avföring är det lämpligt att söka till akutsjukvård. Skulle du ha sura uppstötningar under en längre tid och behandlat receptfritt med Omeprazol eller Gaviscon utan att det har hjälpt är det bra att du träffar en läkare.

Frågor om Halsbränna

Vad är magsyra?

Magsyra är en sur vätska som produceras av magen och hjälper till att bryta ned maten som vi äter. Magsyran innehåller saltsyra och olika enzymer som hjälper till att bryta ner proteiner och andra näringsämnen så att de kan tas upp av kroppen. Magsyra har en viktig roll i matsmältningen, men när det produceras för mycket eller när den kommer upp i matstrupen kan det orsaka problem såsom halsbränna och sura uppstötningar.

Vad är halsbränna och sura uppstötningar?

Halsbränna är en brännande känsla i bröstet som orsakas av magsyra som rör sig upp i matstrupen. Sura uppstötningar är när magsyra rör sig upp i matstrupen och till och med kan nå munnen.

Varför får man halsbränna och sura uppstötningar?

Halsbränna och sura uppstötningar orsakas av en överproduktion av magsyra eller avslappning av musklerna i matstrupen och magmunnen som hindrar magsyran från att stanna i magen.

Vad är skillnaden mellan sura uppstötningar och halsbränna?

Sura uppstötningar och halsbränna är två vanliga problem som påverkar matsmältningssystemet och kan orsaka obehag. Men även om de två tillstånden ofta sammanfaller och delar många gemensamma symtom, finns det en viktig skillnad mellan dem.

Sura uppstötningar, också kända som reflux, är när magsyra och mat går upp i matstrupen och orsakar en obehaglig brännande känsla i bröstet eller halsen. Sura uppstötningar kan även orsaka en bitter smak i munnen eller en känsla av halsbränna. Detta beror på att magsyran irriterar slemhinnan i matstrupen och halsen.

Halsbränna är en typ av sura uppstötningar som är mer specifikt relaterad till en brännande känsla i bröstet. Det är ofta beskrivet som en "eldkänsla" som går upp i halsen. Halsbränna uppstår vanligtvis när magsyran kommer in i matstrupen och irriterar slemhinnan där.

Så, om du upplever sura uppstötningar kan det vara relaterat till reflux eller andra magproblem, medan halsbränna är en mer specifik typ av sura uppstötningar som kännetecknas av en brännande känsla i bröstet. Det är viktigt att identifiera skillnaden mellan de två tillstånden eftersom behandlingarna kan skilja sig åt.

Vad är symtomen på halsbränna?

Symtomen på halsbränna inkluderar en brännande känsla i bröstet, smärta eller obehag i övre delen av magen och en brännande känsla i halsen.

Vad hjälper mot halsbränna och sura uppstötningar?

Det finns flera saker som kan hjälpa mot halsbränna och sura uppstötningar,

 • Undvik mat som kan förvärra symtomen t.ex. skräpmat, fettrik mat och kryddig mat
 • Undvik stora måltider. Ät långsamt. Undvik att lägga dig ner direkt efter en måltid.
 • Minska din kaffekonsumtion
 • Minska din alkoholkonsumtion
 • Undvika att använda antiinflammatorisk behandling som ipren, naproxen eller voltaren som kan orsaka halsbränna
 • Använd mediciner som sänker magsyreproduktionen t.ex. Losec eller omeprazol.

Vilken medicin kan hjälpa mot halsbränna och sura uppstötningar?

Det finns flera mediciner som kan hjälpa mot halsbränna och sura uppstötningar, inklusive antacida, H2-blockerare och protonpumpshämmare. Dessa mediciner kan sänka mängden magsyra i magen eller neutralisera den befintliga magsyran.

Vad kan man ta under graviditet för halsbränna?

Gravida kvinnor bör rådgöra med sin läkare innan de tar någon medicin mot halsbränna eller sura uppstötningar. Vissa mediciner är säkra att ta under graviditet medan andra inte är det.

Finns det några huskurer mot halsbränna?

Ja, det finns flera huskurer som kan hjälpa till att lindra halsbränna, inklusive att äta mindre måltider och undvika mat som kan orsaka halsbränna, till exempel kryddig mat, citrusfrukter och tomatbaserade produkter. Du kan också prova att dricka mer vatten och undvika alkohol och koffein.

Varför ger kaffe halsbränna?

Kaffe kan orsaka halsbränna på flera sätt. För det första är kaffe en sur dryck i sig själv och kan öka mängden syra i magen. För det andra innehåller kaffe koffein och andra substanser som kan få den nedre magmunnen att slappna av, vilket ökar risken för att magsyra ska åka upp i matstrupen och orsaka halsbränna. Dessutom kan koffein öka mängden magsyra som produceras av magen, vilket också kan bidra till halsbränna.

Varför ger citrusfrukter halsbränna?

Citrusfrukter, såsom apelsiner, citroner och grapefrukt, kan innehålla höga halter av syra, inklusive citronsyra och askorbinsyra (C-vitamin). När dessa frukter konsumeras kan det leda till att maginnehåll pressas upp mot matstrupen, vilket kan orsaka sura uppstötningar och halsbränna. Dessutom kan citrusfrukter ha en avslappnande effekt på den nedre magmunnen, vilket är den ringformade muskeln som separerar matstrupen från magsäcken. Om denna muskel är för avslappnad kan det också leda till att magsyra stiger upp i matstrupen och orsakar sura uppstötningar och halsbränna.

Ökar stress halsbränna?

Ja, stress kan öka risken för halsbränna och sura uppstötningar. Stress kan påverka matsmältningssystemet på flera sätt, inklusive att öka produktionen av magsyra. När magsyran pressas upp i matstrupen kan det orsaka irritation och inflammation, vilket kan leda till halsbränna och sura uppstötningar. Därför är det viktigt att hantera stressnivåerna för att minska risken för halsbränna och andra matsmältningsproblem. Det finns flera tekniker som kan hjälpa till att minska stress, inklusive meditation, djupandning, yoga, träning och avslappningstekniker. Om du upplever halsbränna regelbundet och tror att det kan bero på stress, tala med din läkare om möjliga behandlingsalternativ.

Halsbränna samtidigt som magont:

Halsbränna och magont är vanligtvis relaterade till varandra. Halsbränna uppstår när magsyra rör sig upp i matstrupen och irriterar dess väggar. Magont kan orsakas av många faktorer, inklusive matsmältningsproblem, inflammation i tarmarna eller magsår. Men ibland kan halsbränna också orsaka magont, särskilt om det är en konstant och kronisk företeelse.

Halsbränna samtidigt som blodiga kräkningar:

Halsbränna och blodiga kräkningar kan vara ett tecken på ett allvarligt medicinskt tillstånd som kräver omedelbar medicinsk hjälp. Blodiga kräkningar kan indikera ett magsår eller en allvarligare sjukdom.

När bör jag söka vård för halsbränna och sura uppstötningar?

Du bör söka vård för halsbränna och sura uppstötningar om du upplever följande:

 1. Du har frekventa och återkommande episoder av halsbränna och sura uppstötningar.
 2. Du har svårt att svälja mat eller har smärta när du sväljer.
 3. Du har blodig eller svart avföring, vilket kan tyda på en blödning i matsmältningssystemet.
 4. Du har kräkningar med blod eller som liknar kaffesump.
 5. Du har ovanliga eller allvarliga symtom såsom viktförlust, bröstsmärta eller andningssvårigheter.
 6. Om receptfria behandlingsmetoder inte hjälper
 7. Om du är över 50 år och får halsbränna för första gången
 8. Om du har halsbränna och plötsligt går ner i vikt

Om du har en historia av magsår eller refluxsjukdom, eller om du tar mediciner som kan öka risken för sådana tillstånd, bör du också vara försiktig och tala med din läkare om dina symtom. Det är alltid bättre att vara säker när det gäller din hälsa.

2.0.0