Ont i halsen

Har du ömma käkvinklar? Se bild

Ont i halsen

Ont i halsen

Halsont är ett vanligt symtom som oftast går över av sig självt och det kan bero på en mängd olika saker. De flesta känner igen halsont vid förkylning. Under en förkylning, när du har halsont har du ofta andra tillhörande symtom. Exempel på andra symptom är snuva, ögon-och öronbesvär och feber. Halsont vid en förkylning beror oftast på ett virus och vid den typen av halsont kan du se en rodnad i svalget. I de tiderna vi lever i nu med olika typer av virus som cirkulerar kan vi givetvis också få halsont vid en COVID-19 infektion. Den typen av halsont fungerar på samma sätt som vid en vanlig förkylning. Får du däremot halsont tillsammans med andningsbesvär bör du söka vård. Halsont vid halsfluss kan orsakas av både virus och bakterier över halsmandlarna. Den typen av halsont beror på en bakterie som heter streptokocker. Om testet visar utslag av streptokocker kan det sättas en korrekt diagnos för din halsont och eventuellt få förskrivet antibiotika. Långvarig halsont utan några andra symtom bör du söka vård för samt om du har återkommande besvär med halsont. Halsont kan också bero på lättare saker så som halsbränna, herpes, att du har sjungit eller skrikit högt. Ibland kan du även få halsont om du har vistats i mycket torr luft. För att minska smittorisken vid halsont bör du stanna hemma vid symtom. Du kan själv dricka varma drycker med honung för att lindra din halsont, annars finns receptfria smärtlindrande läkemedel som du kan använda. Vid halsont är det bra att undvika fysisk aktivitet. Behandling av halsont kan i vissa fall vara antibiotika om infektionen är orsakad av bakterier. För övrigt är det oftast egenvård som gäller för att lindra symtom vid halsont.

Frågor om Ont i halsen

Varför får man ont i halsen?

Ont i halsen har flera olika orsaker. En vanlig orsak är en infektion i halsen, såsom en förkylning, influensa eller halsfluss. Andra orsaker inkluderar allergier, irritation från rökning eller luftföroreningar, uttorkning, skrikande eller tala högt under en längre tid, och att svälja något som skadar halsen. Refluxsjukdom med halsbränna kan också orsaka ont i halsen, och i ovanliga fall kan cancer i halsen också orsaka ont i halsen.

Varför svider det i min hals?

En brännande eller stickande känsla i halsen kan vara ett tecken på irritation, inflammation eller infektion. Det kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive torr luft, allergier, infektioner, halsbränna eller rökning.

Är det säkert att träna med halsont?

Att träna i samband med att du har halsont på grund av en infektion virus eller bakterie kan orsaka en hjärtmuskelinflammation. Därför bör du aldrig träna om du har feber eller halsont. När du börjar må bättre kan du börja med att promenera. En god tumregel är att inte träna så att du blir andfådd så länge du har en infektion i kroppen.

Vad ska jag göra om jag har ont i halsen som inte verkar försvinna?

Om du har ont i halsen som inte verkar försvinna bör du söka vård fysiskt. Din läkare kan undersöka din hals för att fastställa den underliggande orsaken till ditt tillstånd och föreslå en lämplig behandling.

Vad kan orsaka ont i halsen utan feber eller förkylning?

Det finns flera möjliga orsaker till ont i halsen utan feber eller förkylning. En vanlig orsak kan vara torr luft, särskilt under vintermånaderna när uppvärmd inomhusluft kan vara mycket torr. Andra möjliga orsaker inkluderar allergier, rökning eller användning av tobaksprodukter.

Kan jag få halsont av pollen?

Ja, det är möjligt att få ont i halsen på grund av pollenallergi. När en person utsätts för pollen som de är allergiska mot, kan det orsaka en inflammation i luftvägarna, inklusive halsen, vilket kan leda till irritation och smärta. Detta kan också orsaka andra symptom som rinnande näsa, klåda och nysningar. Om du tror att ditt ont i halsen beror på pollenallergi kan det vara en bra idé att konsultera en läkare för att få rätt diagnos och behandling.

Hur kan jag lindra min halsont?

 1. Drick mycket vatten för att hålla halsen fuktig och lindra irritation.
 2. Gurgla med saltvatten. Blanda en tesked salt i ett glas varmt vatten och gurgla i några sekunder innan du spottar ut.
 3. Sug på halspastiller eller sugtabletter. Det kan hjälpa till att minska smärtan och irritationen i halsen.
 4. Använd en luftfuktare eller ånga för att hålla luften fuktig och minska irritation i halsen.
 5. Drick varm dryck som te med honung och citron eller buljong.
 6. Undvik rök och försök att inte exponera dig för kemikalier eller lukt som kan irritera halsen ytterligare.
 7. Undvik kalla drycker och mat som kan göra ont i halsen.
 8. Ta receptfri medicin för att lindra smärtan och inflammationen, till exempel ibuprofen eller paracetamol, zyx eller strepsils eller bafucin.

Lindra halsont hos barn:

Att lindra halsont hos barn kan vara utmanande eftersom många mediciner inte är lämpliga för unga barn. Här är några tips på hur man kan lindra halsont hos barn:

 1. Ge barnet en varm dryck, som te eller varm mjölk med honung. Detta kan hjälpa till att lindra smärta och irritation i halsen.
 2. Se till att barnet dricker tillräckligt med vatten för att hålla halsen fuktig och förhindra uttorkning.
 3. Ge barnet mjuk mat som inte irriterar halsen, som yoghurt eller mosad frukt.
 4. Använd en luftfuktare i rummet för att hålla luften fuktig och minska irritationen i halsen.
 5. Ge barnet vila och undvik att överanstränga halsen genom att prata eller skrika för mycket.
 6. Ge barnet läkemedel som paracetamol eller ibuprofen om smärtan är allvarlig. Detta bör endast göras efter samråd med en läkare och enligt rekommenderad dosering.

Om barnet har andra symptom, som hög feber eller svårt att svälja, bör du kontakta en läkare för att utesluta allvarligare orsaker till halsont.

Olika typer av halsont:

Det finns flera olika typer av halsont, beroende på dess orsak. Nedan följer några exempel:

 1. Halsont på grund av virus: Dessa orsakas vanligtvis av förkylningar, influensa eller andra virussjukdomar. Vanliga symptom inkluderar ont i halsen, hosta, snuva och feber.
 2. Halsont på grund av bakterier: En vanlig bakteriell orsak till halsont är streptokocker, som kan orsaka halsfluss. Andra symptom inkluderar svullna lymfkörtlar och feber.
 3. Allergiskt halsont: Detta uppstår vanligtvis på grund av allergener som pollen, damm eller mögel. Andra symptom inkluderar nysningar, kliande ögon och rinnsnuva.
 4. Refluxrelaterat halsont: Detta uppstår när magsyra stiger upp i matstrupen och orsakar irritation och ont i halsen.
 5. Halsont pga torrhet: Detta uppstår ofta på grund av torr luft, särskilt under vintermånaderna. Andra symptom inkluderar hosta och känsla av irritation i halsen.

Det är viktigt att notera att det är möjligt att ha flera orsaker till halsont samtidigt, såsom en kombination av virusinfektion och allergi.

Röd i halsen:

Om din hals är rödare än vanligt och du känner smärta eller obehag, kan det vara ett tecken på en infektion eller inflammation i halsen. Vanliga orsaker till en röd och irriterad hals inkluderar förkylning, influensa, streptokockinfektion, tonsillit, eller allergier. Andra möjliga orsaker kan vara att du har andats in irriterande ämnen som rök eller förorenad luft, eller att du har pratat eller skrikit mycket och överansträngt dina röstband.

För att lindra smärta och obehag i en röd och irriterad hals kan du prova att dricka varma drycker som te med honung eller citron, skölja halsen med saltvatten, suga på halstabletter eller pastiller, eller använda en halsduk eller halsvärmare för att hålla halsen varm och skyddad.

Vad är halsmandelstenar?

Halsmandelsten, även kallat tonsillolit, är små klumpar av material som bildas i håligheterna i halsmandlarna. Dessa klumpar kan bestå av döda celler, matrester och bakterier som fastnat i halsmandlarna. De kan orsaka obehagliga symptom såsom dålig andedräkt, ont i halsen, svårigheter att svälja och en känsla av något fast i halsen.

Halsmandelsten är vanligt och förekommer oftast hos personer med kronisk tonsillit eller personer som har haft upprepade episoder av halsinfektioner. De är ofarliga men kan vara irriterande. OBS! Försök inte att ta bort halsmandelstenar då du kan skada dina halsmandlar.

Vad är halsfluss?

Halsfluss, eller akut tonsillit, är en infektion i halsmandlarna som oftast orsakas av bakterien Streptococcus pyogenes. Det är en vanlig sjukdom, särskilt bland barn och ungdomar. Symptomen på halsfluss inkluderar ont i halsen, sväljningssvårigheter, feber, huvudvärk, trötthet och ibland även ett rödaktigt utslag på huden. Halsfluss kan behandlas med antibiotika om det orsakas av bakterier och komplikationer kan undvikas genom att söka vård och följa läkarens råd.

Vad är skillnaden mellan halsfluss och förkylning?

Halsfluss och förkylning är två olika sjukdomar som påverkar kroppen på olika sätt.

Förkylning orsakas oftast av ett virus och ger vanligtvis symtom som hosta, rinnande näsa, huvudvärk och ont i halsen. Det är vanligt att man känner sig trött och hängig vid förkylning. Förkylning går oftast över av sig själv inom en vecka eller två.

Halsfluss, å andra sidan, orsakas oftast av bakterier och ger symtom som hög feber, ont i halsen (vanligtvis på ena sidan), svullna lymfkörtlar och vita beläggningar på halsmandlarna. Det är vanligt att man känner sig mycket sjuk vid halsfluss. Halsfluss bekräftas med ett halsprov via vården. Halsfluss behandlas med antibiotika.

Smittar halsont?

Ja, vissa typer av halsont kan vara smittsamma och spridas från person till person genom nära kontakt, till exempel genom hosta eller nysningar. Det beror på orsaken till din smärta i halsen. Till exempel kan halsfluss och vissa former av tonsillit orsakade av bakterier eller virus vara smittsamma. Andra typer av halsont, såsom halsbränna, torr hals på grund av allergier eller förändringar i vädret, är vanligtvis inte smittsamma. Det är viktigt att alltid tvätta händerna noggrant och täcka munnen och näsan vid hosta och nysningar för att minska risken för att sprida eller bli smittad av halsont.

Halsont och Covid-19:

Halsont är ett av de vanliga symptomen på COVID-19, men det är också ett mycket vanligt symptom vid andra sjukdomar som förkylning, influensa och halsfluss. Därför kan det vara svårt att avgöra om halsont är orsakat av COVID-19 eller något annat.

Om du har halsont och misstänker att du kan ha COVID-19 är det viktigt att ta det på allvar och följa de lokala rekommendationerna för att minska risken för spridning av sjukdomen. Detta inkluderar att stanna hemma, undvika kontakt med andra och genomföra en COVID-19-test om det rekommenderas av din läkare eller lokala hälsoavdelning.

Det är också viktigt att notera att COVID-19 kan ha andra symptom som hosta, feber, trötthet, huvudvärk, muskelvärk, förlust av lukt- eller smaksinne, och andningssvårigheter. Om du upplever något av dessa symptom tillsammans med halsont, bör du omedelbart kontakta din läkare eller den lokala hälsoavdelningen för att få råd och rekommendationer.

2.0.0