Om du som fertil kvinna är sexuellt aktiv, oavsett om du använder preventivmedel eller inte, är det viktigt att säkerställa att du inte är gravid, innan du fyller detta formulär. Om du är gravid och har buksmärtor, fyll i vårt formulär. Gravidbesvär.
Det finns många möjliga orsaker till magont, en del kan vara akuta men oftast är det snälla anledningar till magont. Magont kan vara besvärligt och hämmande i vardagen och magont kan involvera hela mag- och tarmkanalen. Magont kan orsakas av smärta i magsäcken, tolvfingertarmen kan orsaka smärta i magen, likaså tunntarmen och tjocktarmen. I samband med smärta i magen kan du få kräkningar och diarré, vilket kan vägleda i diagnostiken av magontet. Du kan även ha ont i andra organ som finns i närliggande områden, till exempel bäckenet och lungorna. Även besvär med urinblåsan och livmodern kan orsaka magont, likaså kan även problem med prostatan, njurarna eller äggstockarna orsaka smärta i magen. Stress och oro kan också orsaka magont, och i kombination med dålig kost kan du få besvär med magsäcken och ibland magkatarr. Magont kan börja i vilken ålder som helst och kan vara första symtomen på allvarliga sjukdomar som måste utredas. Utredning av magont kan bestå av en fysisk undersökning av magen, men även blodprover och ibland röntgen. Vissa patienter har kroniska besvär som kan vara tecken på IBS som kan vara en besvärlig men inte akut typ av magont. Om du har feber och magontet kom plötsligt bör du söka akut sjukvård. Har magontet varit milt men pågått en längre tid kan du själv se över om det finns ett mönster kring smärtan. Är det när du är stressad eller när du ätit dåligt? Många gånger kan du genom en egen kartläggning av magont få ledtrådar om vad som orsakat smärtan. Kan det vara nya läkemedel eller att du inte går på toa lika ofta som är orsaken. Ibland kan magont orsakas av allvarligare sjukdomar som kan orsaka tarmvred som är bakomliggande magsmärtan. Då är det viktigt att du söker akut. Vanliga orsaker till magont är oftast förstoppning eller virusinfektioner.
Genom bashi kan du få stöd, råd och vägledning för att kunna hitta vårdgivare och utföra egenvård. Flödet med frågor och tillhörande hänvisningar är framtaget av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal och innehåller allmän information om hälso- och sjukvård. Bashi är dock inte en vårdgivare och frågorna är inte anpassade för dina individuella förutsättningar. Frågorna i flödet kan inte ersätta personliga vårdkontakter med hälso-och sjukvården. Tjänsten ska inte användas vid akuta behov av vård. Kontakta alltid 112 vid akuta tillstånd!
Läs mer om våra Användarvillkor här