Axelsmärta

Hur gammal är den berörda personen?

Axelsmärta

Axelbesvär kan vara hämmande i vardagen. Det finns många orsaker till axelsmärta eller axelbesvär. Akuta orsaker till axelskada eller axelsmärta är att axeln går ur led eller ett benbrott som är inkluderad i rörligheten i en axel, den typen av skada på axeln uppkommer oftast när du ramlat eller varit med i en olycka. I sådana fall behöver du kanske röntga axeln för att sedan bli bedömd av en läkare. Mest förekommande skador på axeln är överbelastning. Axeln är en led med många muskler, ledband och ligament. Tränar du fel eller bär tungt under en längre period kan detta leda till att du får en kronisk axelskada och då en kronisk axelsmärta. Kroniska axelsmärtor kan hjälpas med sjukgymnastik eller fysioterapi i samband med receptfri smärtlindring. Vid kronisk smärta i axeln är det viktigt att bli undersökt av en läkare för att sedan få rätt vård. Axelleden är en stor led, det är därför viktigt att tänka på att inte utsätta leden för kraftig ansträngning och bära för tungt. Du kan även ha kroniska smärtor i axeln och kan känna att axeln eller axlarna känns svagare, du kan ha svårigheter att lyfta armen högt eller sträcka ut armen. Ofta är orsaken till kronisk smärta i axeln eller axelleden överbelastning eller att du blir äldre och leden åldras, i många fall är det en kombination. Många atleter eller hantverkare som arbetar mycket med att ha armarna över huvudet kan få besvär i axeln. Det är sällan du behöver operera axlarna och den viktigaste behandlingen är sjukgymnastik. Receptfria läkemedel på apoteket hjälper mot axelsmärtan. Barn som har en pågående virusförkylning i kroppen kan få en inflammation i någon eller i flera leder. Axeln är en av dessa leder som kan bli inflammerade och göra ont. Det är viktigt med smärtlindring och antiinflammatoriska receptfria alternativ brukar hjälpa mot smärtan i axeln. Du kan även uppleva att en stelhet i axeln eller axlarna kan komma flera månader efter att du börjat få smärtan i axeln eller axlarna. Du kan även få ont i axeln eller axlarna när du sover.

Frågor om Axelsmärta

Axeln och skuldrornas anatomi:

Axeln och skuldrorna består av flera ben, muskler, ligament och senor som samverkar för att möjliggöra rörelse och stabilitet i området.

De tre huvudsakliga benen som bildar axel- och skulderområdet är:

 • Skulderbladet (scapula): En trekantig benplatta som sitter på ryggen och ligger ovanpå revbenen.
 • Nyckelbenet (clavicula): Ett S-format ben som löper från bröstbenet till skulderbladet.
 • Överarmsbenet (humerus): Det största benet i överarmen som passar in i axelleden och möjliggör rörelse i armen.

De viktigaste musklerna i axeln och skuldrorna är:

 1. Rotatorkuffen: En grupp av fyra muskler som omger axelleden och hjälper till att stabilisera den under rörelse.
 2. Deltamusklerna: Två stora muskler som sitter på toppen av axeln och bidrar till att lyfta armen.
 3. Triceps: En muskel som sträcker ut armen och sitter på baksidan av överarmen.
 4. Biceps: En muskel som böjer armen och sitter på framsidan av överarmen.
 5. Trapezius: En stor muskel som sträcker sig från nacken till skulderbladet och hjälper till att höja och sänka axlarna.
 6. Levator scapulae: En muskel som sträcker sig från nacken till skulderbladet och hjälper till att höja skulderbladet.

Ligament och senor i axeln och skuldrorna är viktiga för att hålla benen och musklerna på plats och bidrar också till stabilitet i området.

Vad kan orsaka axelbesvär?

Det finns många orsaker till att du kan få besvär eller smärta i axeln. Vanligtvis handlar det om överbelastning exempelvis av att du jobbar mycket med armarna eller överansträngning i samband med träning. Besvär i axeln kan även bero på en pågående virusförkylning, kronisk skada, artros eller ett benbrott.

Vad är symptomen på smärta i axeln?

Symptomen kan variera beroende på orsaken till smärtan, men kan inkludera smärta vid rörelse eller vila, stelhet, svaghet och nedsatt rörlighet.

Hur kan jag behandla besvär och smärta i axeln?

Vanligtvis behandlas smärta och besvär i axeln i första hand med receptfria antiinflammatoriska i kombination med smärtlindrande läkemedel. Skulle smärtan inte bli bättre inom 7-14 dagar trots behandling kan en sjukgymnast hjälpa dig.

Hur kan jag lindra smärta i axeln hemma?

Du kan lindra smärta i axeln hemma genom att vila axeln från tung ansträngning, dock kan pendlingsrörelser vara bra för att förhindra stelhet. Använd kalla och varma kompresser på det drabbade området, ta receptfria smärtstillande medel och använd en slinga för att stödja armen. Det är också viktigt att undvika aktiviteter som kan förvärra smärtan.

När ska jag söka medicinsk hjälp för min axelsmärta?

Om smärtan inte förbättras med vila och enkel egenvård, eller om smärtan är allvarlig eller påverkar din förmåga att använda din arm, bör du kontakta en läkare.

Vilka behandlingsalternativ finns det för smärta i axeln?

Behandlingsalternativ kan inkludera sjukgymnastik, receptfria smärtstillande medel, antiinflammatoriska läkemedel, injektioner av kortison och i vissa fall kirurgi.

Finns det några saker jag kan göra för att förebygga smärta i axeln?

För att förebygga axelbesvär är det viktigt att undvika överbelastning och tunga lyft, särskilt om du har tidigare skador eller artros i axelleden. Regelbunden träning som fokuserar på styrka och rörlighet i axlarna kan också hjälpa till att förhindra skador och smärta. Det är också viktigt att undvika dåliga arbetsställningar och att använda korrekt teknik när man lyfter och bär tunga föremål.

Att undvika överbelastning, träna regelbundet för att stärka axelmusklerna och använda rätt teknik när du lyfter tunga föremål kan alla bidra till att minska risken för smärta i axeln.

Vad är skillnaden mellan akut och kronisk smärta i axeln?

Akut smärta uppstår plötsligt och kan vara resultatet av en skada eller olycka, medan kronisk smärta utvecklas gradvis och kan vara resultatet av överbelastning eller en kronisk sjukdom såsom artros.

Vad är artros?

Artros är en sjukdom som påverkar lederna i kroppen och orsakar smärta och stelhet. Det uppstår när brosket som täcker ledernas ytor bryts ner och blir tunnare, vilket gör att benen gnider mot varandra. Detta kan leda till inflammation, smärta och minskad rörlighet i lederna. Artros kan uppstå i vilken led som helst i kroppen, men är vanligast i knä, höft och händer. Det finns ingen bot för artros, men det går att lindra symptomen med olika behandlingsalternativ såsom sjukgymnastik, smärtlindring och ibland kirurgi.

Hur ser artros ut?

Symptomen på artros kan variera beroende på vilken led som påverkas. Generellt sett kan tecken på artros inkludera:

 1. Smärta och ömhet i lederna, som vanligtvis ökar vid rörelse och minskar vid vila.
 2. Stelhet i lederna, särskilt efter vila eller stillasittande.
 3. Svullnad och ömhet runt lederna.
 4. En känsla av knäppning, knakning eller skrapande när man rör på lederna.
 5. Minskad rörlighet i lederna, vilket kan göra det svårt att utföra vardagliga aktiviteter.

Om du upplever något av dessa symtom, bör du kontakta din läkare för en undersökning och råd om lämplig behandling.

Hur behandlar man artros i axeln?

Behandling av artros i axeln kan inkludera sjukgymnastik, receptfria smärtlindrande läkemedel och ibland injektioner av kortison i leden. Vid svåra fall kan operation vara nödvändigt. Det är viktigt att följa läkarens rekommendationer och råd för att hantera artros i axeln på bästa sätt.

Vad är frozen shoulder?

Frozen shoulder, eller frusen axel på svenska, är ett tillstånd där axeln blir stel och smärtsam på grund av en inflammation i axelleden. Det kan ta flera månader eller till och med år för en frusen axel att läka helt och sjukgymnastik kan hjälpa till att öka rörligheten i axelleden och minska smärtan.

Vilken typ av sjukgymnastik kan hjälpa till att behandla smärta i axeln?

Sjukgymnastik kan användas för att behandla smärta i axeln genom att hjälpa till att stärka musklerna och öka rörligheten i axelleden. Exempel på sjukgymnastiska övningar kan inkludera bollövningar, stretchövningar och styrketräning. Din sjukgymnast kan hjälpa dig att välja övningar som är lämpliga för din specifika situation.

Vad är rotatorcuffskador och vad kan jag göra för att undvika dem?

Rotatorcuffskador är vanliga orsaker till smärta i axeln och uppstår när musklerna och senorna i rotatorcuffen blir inflammerade eller skadade. För att undvika rotatorcuffskador bör du undvika överbelastning av axeln, träna regelbundet för att stärka axelmusklerna och undvika dåliga arbetsställningar. Det är också viktigt att använda rätt teknik när du lyfter tunga föremål och att värma upp ordentligt innan träning.

Orsaker till en röd och svullen axeln:

En röd och svullen axel kan ha flera olika orsaker, inklusive:

 1. Skada eller trauma: En plötslig skada eller trauma, såsom ett fall eller stöt mot axeln kan orsaka svullnad och rodnad i området.
 2. Infektion: Infektion i axelleden, såsom bakteriell artrit, kan orsaka inflammation och svullnad i axeln. Andra symptom kan inkludera feber och smärta.
 3. Inflammatorisk sjukdom: Reumatiska sjukdomar är inflammatoriska sjukdomar och kan orsaka svullnad och rodnad i axelleden.
 4. Tendinit: Tendinit i axelmuskler kan orsaka inflammation och smärta i axeln. Det kan orsakas av överansträngning eller upprepade rörelser.
 5. Bursit: Bursit i axeln, som är inflammation i en slemhinnesäck, kan orsaka svullnad och smärta i axelleden.
 6. Frozen shoulder: Frozen shoulder, eller frusen axel, är ett tillstånd där axelns rörlighet minskar på grund av inflammation och ärrbildning. Det kan orsaka svullnad och smärta i axeln.

Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om du upplever svullnad och rodnad i axeln, särskilt om det är svårt att röra armen eller i samband med feber. En läkare kan göra en noggrann undersökning och fastställa den underliggande orsaken till din axelsvullnad och behandla det på lämpligt sätt.

Egenvård vid axelsmärta:

Här är några tips för egenvård vid axelsmärta:

 1. Vila: Undvik aktiviteter som kan orsaka smärta i axeln och undvik tunga lyft.
 2. Applicera kyla eller värme: Applicera is på det ömma området i 20 minuter åt gången flera gånger om dagen, eller använd en varmvattenflaska eller varm handduk för att lindra smärta och öka blodflödet till området.
 3. Smärtstillande medicin: Receptfria smärtstillande medel, såsom paracetamol eller ibuprofen, kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation.
 4. Sjukgymnastik: En sjukgymnast kan hjälpa till att stärka musklerna runt axeln, förbättra rörligheten och minska smärta.
 5. Stretching: Regelbunden stretching av axelmusklerna kan hjälpa till att förbättra rörligheten och minska smärta.
 6. Korrekt hållning: Se till att du sitter och står med rak rygg och avslappnade axlar för att undvika spänningar och smärta.
 7. Undvik stress: Stress kan orsaka spänningar i axelmusklerna, vilket kan leda till smärta. Försök att minska stressnivåerna genom avslappningsövningar eller andra stresshanteringsmetoder.

Vad är Impingementsyndromet?

Impingementsyndromet är en skada som kan uppstå i axelleden där vävnader såsom senor eller muskler kläms mellan ben och mjukvävnad i axeln. Det kan orsaka smärta, inflammation och nedsatt rörlighet i axeln. Oftast uppstår impingementsyndromet gradvis på grund av överbelastning av axeln, men det kan också orsakas av en skada eller anatomiska förändringar i axeln. Impingementsyndromet kan behandlas med sjukgymnastik, antiinflammatoriska läkemedel, injektioner eller i svåra fall kirurgi.

Kan man bryta axeln?

Ja, det är möjligt att bryta axeln. Axeln består av flera ben, inklusive skulderbladet, överarmsbenet och nyckelbenet, och alla dessa ben kan brytas vid en skada eller olycka. Vanligtvis sker axelbrott på grund av en högenergisk skada, till exempel en bilolycka eller en fallolycka där du landar på axeln eller armen. Symptomen på ett axelbrott kan vara smärta, svullnad, stelhet och nedsatt rörlighet i axelleden. Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om du misstänker att du har brutit din axel.

Plötslig svaghet i axeln:

Plötslig svaghet i axeln har flera orsaker inklusive skador, överbelastning, nervproblem och sjukdomar. Vanligtvis kan plötslig svaghet i axeln orsakas av en rotatorcuffskada eller impingement, där en muskel eller sena i axeln kläms mellan benen i axeln. Andra orsaker kan inkludera en fraktur, ledinstabilitet eller bristningar i muskler eller senor i axeln. Neurologiska orsaker som stroke eller nervskador kan också orsaka plötslig svaghet i axeln.

Om du upplever plötslig svaghet i axeln bör du söka medicinsk hjälp för en korrekt diagnos och behandling. I väntan på medicinsk hjälp kan du använda stödjande hjälpmedel som en sele eller ett axelbandage för att stabilisera axeln och minska smärtan. Du kan också använda is för att minska svullnad och inflammation i området. Undvik att använda den skadade armen och undvik aktiviteter som kan förvärra smärtan och svagheten i axeln.

2.0.0