Urinvägsinfektion (UVI)

Stämmer minst två av dessa symptom in på dig? Svider det när du kissar, kissar du ofta eller känner du dig ofta kissnödig?

Urinvägsinfektion (UVI)

Urinvägsinfektion orsakas av bakterier som kommer in i urinröret och urinblåsan. Det finns olika typer av bakterier som kan orsaka urinvägsinfektion där den vanligaste är kolibakterier som finns i ändtarmen. Det är vanligare för kvinnor att få urinvägsinfektion. Anledningen till att kvinnor oftare får urinvägsinfektion beror på flera olika anledningar, bland annat att urinröret är kortare och det gör att bakterierna lättare når urinvägssystemet. Det finns också ett samband mellan urinvägsinfektion, samlag och ärftlighet från modern. Urinvägsinfektion ökar i samband med klimakteriet då slemhinnorna är torrare vilket i sin tur ökar risken för urinvägsinfektion. Urinvägsinfektioner smittar inte. Om du har mycket ont i samband med din urinvägsinfektion kan du använda dig av receptfria smärtstillande preparat. Är du man eller ett barn som är under 15 år bör du uppsöka en läkare som kan undersöka dig och ta en urinodling. Om du har feber i samband med din urinvägsinfektion är det viktigt att genast vända dig till en akutmottagning för att bli undersökt samma dag och detsamma gäller om du inte kunnat kissa på lång tid. Om du som gravid kvinna upplever symptom av urinvägsinfektion bör du söka hjälp då det är viktigt att göra en urinodling innan din behandling. Vid en urinvägsinfektion kan du uppleva olika symtom som skiljer sig åt om du har urinvägsinfektion med eller utan feber. Om du har urinvägsinfektion utan feber kan du uppleva besvär som att du behöver kissa ofta, du kan känna att det svider när du kissar eller har ont i nedre delen av magen, du kan också se blod i urinen och eller känner dig frusen. Har du feber och har symtom på urinvägsinfektion, sveda när du kissar, ont i magen bör du söka vård samma dag. Om du är frisk i övrigt och inte gravid kan du behandla din urinvägsinfektions med egenvård. Detta är lämpligt i de fallen där besvären för din urinvägsinfektion inte är besvärliga och du känner dig säker på att du har en urinvägsinfektion. Det kan du göra genom att dricka mycket vatten så att bakterierna följer med urinen ut. Du kan också ta receptfria smärtlindrande läkemedel.

Frågor om Urinvägsinfektion (UVI)

Vad är urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion (UVI) är en infektion som kan drabba urinblåsan, urinröret eller njurarna. Det är vanligare hos kvinnor än hos män eftersom kvinnor har kortare urinrör som gör det lättare för bakterier att ta sig in i urinvägarna.

Vilka är symptomen på urinvägsinfektion?

Symptomen på urinvägsinfektion inkluderar:

 • Smärta eller brännande känsla när man kissar
 • Frekvent urinering
 • Känsla av att behöva kissa även om man just har kissat
 • Smärta eller obehag i nedre delen av magen eller ryggen
 • Illamående och kräkningar (särskilt vid njurinfektion)

Hur smittar urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion smittar inte från person till person. Det orsakas i stället av bakterier som kommer in i urinvägarna. Vanligtvis kommer bakterierna från tarmen eller urinröret.

Kan urinvägsinfektion smitta?

Urinvägsinfektion smittar inte från person till person.

Hur diagnostiseras urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion diagnostiseras genom att läkaren tar ett urinprov för att leta efter bakterier och vita blodkroppar i urinen.

Vad är behandlingen för urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion behandlas vanligtvis med antibiotika. Beroende på allvaret av infektionen och vilken bakterie som orsakar infektionen kan läkaren ordinera olika antibiotika. Det är viktigt att ta hela antibiotikakuren även om symptomen försvinner tidigare för att undvika återfall.

Finns det huskurer mot urinvägsinfektion?

Det finns flera huskurer som kan hjälpa till att lindra symptomen på urinvägsinfektion, men de ersätter inte antibiotika om du har en infektion. Några huskurer som kan lindra symptomen inkluderar:

 • Dricka mycket vatten för att spola ut bakterierna
 • Använda varma kompresser på magen eller ryggen för att lindra smärta och obehag
 • Använda probiotika för att främja goda bakterier i kroppen
 • Dricka tranbärsjuice för att förebygga urinvägsinfektioner (det är inte en behandling för en aktiv infektion)

Kan man få en urinvägsinfektion som inte går över med antibiotika?

I sällsynta fall kan en urinvägsinfektion vara resistens mot antibiotika eller behandlas på fel sätt. Detta kan göra att infektionen inte går över med antibiotika. Om du har en urinvägsinfektion som inte förbättras med antibiotika bör du kontakta din läkare för att diskutera andra behandlingsalternativ.

Hur kan man förebygga urinvägsinfektion?

Det finns flera sätt att förebygga urinvägsinfektion, inklusive:

 1. Dricka tillräckligt med vätska: Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att spola urinvägarna och minska risken för att bakterier stannar kvar och orsakar infektion. Att dricka minst åtta glas vatten om dagen rekommenderas.
 2. Hålla god hygien: Hålla god hygien kring underlivet kan minska risken för bakterieansamling i urinröret. Efter toalettbesök, torka alltid från fram till bak och byt underkläder dagligen.
 3. Kisspaus: Att inte hålla sig för länge mellan toalettbesöken kan förhindra att bakterier får chansen att ansamlas i urinblåsan.
 4. Undvik parfymerade produkter: Undvik användning av parfymerade produkter i underlivet, som tvål eller deodorant, eftersom det kan irritera slemhinnorna och skapa en miljö där bakterier trivs.
 5. Tömma blåsan efter samlag: Ett annat sätt att minska risken för urinvägsinfektion är att tömma blåsan efter samlag.
 6. Undvik förstoppning: Förstoppning kan orsaka att tarmarna trycker mot urinblåsan och hindrar den från att tömma ordentligt, vilket kan leda till urinvägsinfektion.
 7. Ändra preventivmetod: En del kvinnor kan uppleva urinvägsinfektion som en biverkning av vissa preventivmetoder, såsom pessar eller spermiedödande medel. Om det är möjligt, kan det vara en god idé att byta till en annan preventivmetod.

Det är viktigt att notera att även om dessa förebyggande åtgärder kan hjälpa till att minska risken för urinvägsinfektion, kan det inte garantera fullständig skydd. Om man misstänker att man har en urinvägsinfektion, är det viktigt att söka medicinsk hjälp för att få rätt diagnos och behandling.

Vad är en urinvägsinfektion?

En urinvägsinfektion är en vanlig infektion som påverkar delar av urinvägarna, inklusive urinblåsan, njurarna och urinröret. Vanligtvis orsakas urinvägsinfektioner av bakterier som tränger in i urinvägarna och orsakar infektion och inflammation.

Symptomen på en urinvägsinfektion kan inkludera smärtsam eller brännande känsla vid urinering, frekvent urinering, obehag i nedre delen av magen och ibland blod i urinen. Behandlingen av urinvägsinfektioner kan omfatta antibiotika, smärtlindring och vätskeersättning, beroende på svårighetsgraden av infektionen. Det är viktigt att söka läkarvård om du misstänker att du har en urinvägsinfektion för att få rätt behandling och undvika komplikationer.

Vilka är symtomen på en urinvägsinfektion?

Vanliga symtom inkluderar smärta eller brännande vid urinering, ökad frekvens av urinering, blod i urinen, tryck eller smärta i nedre delen av buken och trötthet eller allmän sjukdomskänsla.

Hur behandlas en urinvägsinfektion?

En urinvägsinfektion behandlas vanligtvis med antibiotika. Det är viktigt att ta hela behandlingskuren, även om symtomen försvinner tidigare.

Kan man förebygga urinvägsinfektion?

Ja, det finns flera saker du kan göra för att förebygga urinvägsinfektion, inklusive att dricka tillräckligt med vatten, urinera regelbundet, torka från framåt till bakåt efter toalettbesök och undvika att hålla dig länge.

Kan man få urinvägsinfektion av sex?

Ja, samlag kan öka risken för urinvägsinfektion, särskilt hos kvinnor.

Är urinvägsinfektion vanligt hos män?

Urinvägsinfektion är vanligare hos kvinnor, men det kan också drabba män. Män är dock mindre benägna att få urinvägsinfektion än kvinnor på grund av anatomiska skillnader.

Vad är några huskurer mot urinvägsinfektion?

Några huskurer inkluderar att dricka tranbärsjuice, äta vitlök eller probiotika, och att ta D-mannos-tillskott. Det är dock viktigt att komma ihåg att huskurer inte kan ersätta antibiotikabehandling och att du bör konsultera en läkare om dina symtom inte förbättras.

2.0.0