Har du urinvägsinfektionsymptom (UVI) i samband med feber eller att du inte har kissat på hela dagen ska du vända dig till Akuten eller Närakuten/Jourcentralen. Barn under 15 år bör söka Barnakuten.
Om du är man, barn under 15 år eller gravid och misstänker en UVI utan feber måste du lämna en urinodling innan du kan påbörja en behandling med antibiotika.
Om din vårdcentral är stängd eller har ont om tider kan du söka närmaste närakut/jourcentral.
Urinvägsinfektion orsakas av bakterier som kommer in i urinröret och urinblåsan. Det finns olika typer av bakterier som kan orsaka urinvägsinfektion där den vanligaste är kolibakterier som finns i ändtarmen. Det är vanligare för kvinnor att få urinvägsinfektion. Anledningen till att kvinnor oftare får urinvägsinfektion beror på flera olika anledningar, bland annat att urinröret är kortare och det gör att bakterierna lättare når urinvägssystemet. Det finns också ett samband mellan urinvägsinfektion, samlag och ärftlighet från modern. Urinvägsinfektion ökar i samband med klimakteriet då slemhinnorna är torrare vilket i sin tur ökar risken för urinvägsinfektion. Urinvägsinfektioner smittar inte. Om du har mycket ont i samband med din urinvägsinfektion kan du använda dig av receptfria smärtstillande preparat. Är du man eller ett barn som är under 15 år bör du uppsöka en läkare som kan undersöka dig och ta en urinodling. Om du har feber i samband med din urinvägsinfektion är det viktigt att genast vända dig till en akutmottagning för att bli undersökt samma dag och detsamma gäller om du inte kunnat kissa på lång tid. Om du som gravid kvinna upplever symptom av urinvägsinfektion bör du söka hjälp då det är viktigt att göra en urinodling innan din behandling. Vid en urinvägsinfektion kan du uppleva olika symtom som skiljer sig åt om du har urinvägsinfektion med eller utan feber. Om du har urinvägsinfektion utan feber kan du uppleva besvär som att du behöver kissa ofta, du kan känna att det svider när du kissar eller har ont i nedre delen av magen, du kan också se blod i urinen och eller känner dig frusen. Har du feber och har symtom på urinvägsinfektion, sveda när du kissar, ont i magen bör du söka vård samma dag. Om du är frisk i övrigt och inte gravid kan du behandla din urinvägsinfektions med egenvård. Detta är lämpligt i de fallen där besvären för din urinvägsinfektion inte är besvärliga och du känner dig säker på att du har en urinvägsinfektion. Det kan du göra genom att dricka mycket vatten så att bakterierna följer med urinen ut. Du kan också ta receptfria smärtlindrande läkemedel.
Genom bashi kan du få stöd, råd och vägledning för att kunna hitta vårdgivare och utföra egenvård. Flödet med frågor och tillhörande hänvisningar är framtaget av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal och innehåller allmän information om hälso- och sjukvård. Bashi är dock inte en vårdgivare och frågorna är inte anpassade för dina individuella förutsättningar. Frågorna i flödet kan inte ersätta personliga vårdkontakter med hälso-och sjukvården. Tjänsten ska inte användas vid akuta behov av vård. Kontakta alltid 112 vid akuta tillstånd!
Läs mer om våra Användarvillkor här