Bihåleinflammation

Var gör det ont?

Klicka på en av bilderna nedan för att gå vidare

Bihåleinflammation
Bihåleinflammation

Bihåleinflammation

Bihålor är håligheter i skallen och de är lokaliserade under ögonhålorna vid sidan av näsan på pannan och näsroten. Bihålorna har ett lager av tunn slemhinna som producerar slem för att hålla bihålorna friska. När du blir förkyld kan du i samband med förkylningen få bihåleinflammation som får slemhinnorna i bihålorna och i näsroten att svullna. Bakterier, snor och virus sitter kvar och nästäppan gör att trycket ökar i bihålorna. Bihåleinflammation kan orsaka ömhet och smärta där bihålorna sitter, det kan ge en dunkande smärta i kinden och i pannan. Det är besvärligt och känns värre när du böjer ner ditt huvud. Skulle du ha svullnad vid näsroten är det lämpligt för dig att söka sjukvård samma dag och skulle du ha svullnad i samband med feber, alltså kroppstemperatur på 38 grader eller mer, trots att du har tagit Alvedon så behöver du söka till akutmottagning. Bihåleinflammation är oftast orsakat av virus, det är ovanligt att få en bihåleinflammation orsakat av en bakterie. Det är vanligt att bihåleinflammation ger besvär som nästäppa, smärta i ansiktet, försämrat luktsinne och ont i tänderna. Det är bra att hålla huvudet högt när du sover för att minska trycket och nässprej med kortison hjälper till med trycket men det ska inte användas i mer än 10 dagar. Receptfria läkemedel som nässprej kan underlätta mycket, det är viktigt att välja nässprej som är slemhinneavsvällande. Bihåleinflammation går vanligtvis över av sig själv men har det pågått i över två veckor bör du söka vård ifall det ger stora besvär.

Frågor om Bihåleinflammation

Kort om Bihålorna:

Bihålorna är luftfyllda hålrum i skelettet runt näsan och ögonen. De förbinds med näsans insida och har samma slags slemhinna med körtlar som hjälper till att producerar slem. Slemmet hjälper till att hålla slemhinnan ren och fuktig. Den fullständiga funktionen av bihålorna är oklar; att fukta luften vi andas eller att ge rösten en djupare klang är några teorier.

När slemhinnan i näsan blir inflammerade av olika orsaker så blir det en svullnad runt passagen till bihålorna så att slemmet fyller bihålornas hålrum och orsakar smärta samt nästäppa.

Bihåleinflammationer delas upp i akuta och kroniska inflammationer. Akuta inflammationer är bihåleinflammationer upp till 12 veckor, när det har gått mer än 12 veckor är det en kronisk bihåleinflammation.

Orsak till bihåleinflammation:

Det finns flera olika orsaker till bihåleinflammationer:

  1. Virus: Förkylningsvirus och andra övre luftvägsvirus är den vanligaste orsaken till bihåleinflammation.
  2. Allergi: Luftvägsallergier som till exempel pollenallergi orsakar även inflammation i nässlemhinnan.
  3. Bakterier: Det är ovanligt att enbart bakterier orsakar bihåleinflammation men om du redan har en lättare bihåleinflammation kan du få en bakterieinfektion sekundärt.
  4. Tandproblem: Dental bihåleinflammation kan ske när det finns en kommunikation via tänderna/munhålan och upp till bihålorna i käken. Bakterier från munhålan orsakar då en bakteriell bihåleinflammation i käken.
  5. Graviditet: Kroppens slemhinnor är allmänt mer svullna under graviditet och ökar därför risken för bihåleinflammation.

Vilka är symtomen vid bihåleinflammation?

  1. Tryck eller smärta över området för bihålorna som är inflammerade. Trycket blir ofta värre när du lutar dig framåt.
  2. Snuva
  3. Försämrat luktsinne
  4. Täppt näsa
  5. Feber

Vid bakteriella bihåleinflammationer brukar oftast vara ensidiga, grumligt missfärgad slem som luktar illa, snuva som rinner ner i svalget samt feber. I sällsynta fall kan bakterieinfektionen spridas till vävnaderna runt omkring och orsaka svullnader i vävnaderna runt ögat, dubbelseende och nackstelhet.

Riskfaktorer för bihåleinflammation:

Andra orsaker som kan bidra till en ökad risk för bihåleinflammation är:

  1. Rökning
  2. Nedsatt immunförsvar
  3. Polyper i näsan
  4. Medfödd trång passage mellan näsa och bihåla
  5. Främmande föremål i näsan till exempel om ett barn har stoppat en pärla/leksak i näsan

Vad kan jag göra själv?

  1. Låt bli att röka
  2. Höj huvudändan när du sover med extra kuddar
  3. Skölj näsan med ”nässkölj”, ljummen koksaltslösning, som går att köpa receptfritt på apoteket.
  4. Drick mycket och vila

Vad kan underlätta mina besvär?

  1. Avsvällande nässpray
  2. Nässpray som innehåller kortison

För mer detaljerad information om behandling gå igenom vårt flöde nästäppa. Vid tydliga symtom och misstanke om en bakteriell infektion sök din vårdcentral eller närmaste närakut/jourcentral.

2.0.0