Analbesvär

Vilket besvär upplever du?

Analbesvär

Frågor om Analbesvär

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är svullna blodkärl som uppstår i de så kallade “analkuddarna” i den nedre delen av ändtarmen. De kan vara interna (inuti ändtarmen) eller externa (“på utsidan” under huden runt ändtarmen).

Vad orsakar hemorrojder?

Hemorrojder kan orsakas av olika faktorer t.ex. om du behöver anstränga dig och krysta hårt för att få ut din avföring, om du är kroniskt förstoppad eller har kraftig diarré, om du är gravid, om du är överviktig, eller om du ofta är stillasittande. Det finns också en ökad risk om du har en familjehistoria av hemorrojder.

Vilka är symtomen på hemorrojder?

Vanliga symtom inkluderar blödning från ändtarmen under avföring, analklåda och smärta samt obehag och svullnad runt ändtarmen. Vissa hemorrojder kan bukta ut från anus vilket både kan kännas och synas.

Kan hemorrojder behandlas hemma?

Mildare fall av hemorrojder kan ofta hanteras hemma genom att göra livsstilsförändringar såsom att äta en kost rik på fibrer, dricka tillräckligt med vatten, undvika ansträngning vid defekation och behandla en eventuell förstoppning. På apoteket finns det receptfria salvor och stolpiller som också kan ge lindring.

När ska jag söka läkarvård för hemorrojder?

Det finns allvarliga sjukdomar som kan ge liknande symtom som hemorrojder, så om det är första gången du har besvär som liknar hemorrojder det vill säga med blödning från ändtarmen eller att det buktar ut något från analen bör du söka läkarvård på en vårdcentral för en utredning så att rätt diagnos ställs. Om du har kända hemorrojder bör du söka läkarvård om du har ihållande eller svåra symtom såsom t.ex. kraftig blödning, kraftig smärta som inte lindras av salvor och stolpiller. Dessa symtom kan indikera ett allvarligare problem.

Hur diagnostiseras hemorrojder?

Diagnos innebär vanligtvis en fysisk undersökning av ändtarmen och rektum av en läkare. I vissa fall kan läkaren rekommendera ytterligare en djupare tarmundersökning med kamera för att utesluta andra tillstånd.

Vilka behandlingsalternativ finns för hemorrojder?

Behandlingsalternativ sträcker sig från livsstilsförändringar och behandling i hemmet till kirurgiska ingrepp. Bland behandlingsalternativen finns kostförändringar, viktnedgång, receptfria mediciner, receptbelagda krämer och vid svåra fall även procedurer som gummibandsligering, skleroterapi eller kirurgi.

Kan man förebygga hemorrojder?

Du kan minska risken för att utveckla hemorrojder genom att upprätthålla en kost rik på fibrer, hålla dig väl hydrerad, gå ner i vikt, undvika långvarigt sittande eller stående och undvika ansträngning under toalettbesök samt behandla en eventuell förstoppning.

Försvinner hemorrojder av sig själva?

I vissa fall kan hemorrojder försvinna av sig själva eller med behandling i hemmet. Men långvariga problem och svårare fall kan kräva kirurgisk behandling.

Finns det komplikationer associerade med hemorrojder?

Hemorrojder i sig är vanligtvis inte farliga men komplikationer kan uppstå, såsom blödning, bildning av blodproppar i hemorrojden och anemi (på grund av kronisk blodförlust). Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om du misstänker någon av dessa komplikationer.

Kom ihåg att om du har oro kring hemorrojder eller upplever ihållande symtom är det alltid bäst att rådgöra med vården för en korrekt diagnos och lämplig behandling.

Vilka tillstånd kan förväxlas med hemorrojder?

Hemorrojder kan ibland förväxlas med andra medicinska tillstånd på grund av liknande symtom. Några tillstånd som kan förväxlas med hemorrojder inkluderar:

  1. Analfissurer: Analfissurer är små sprickor eller sår i ändtarmsområdet som kan orsaka smärta, blödning och obehag, vilket är liknande symtom som vid hemorrojder.
  2. Anorektala abscesser: En anorektal abscess är en infektion som bildar en varböld nära ändtarmsområdet. Det kan orsaka feber, smärta, svullnad och rodnad runt anus, som kan likna symtomen på hemorrojder.
  3. Inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD): IBD, såsom Crohns sjukdom och ulcerös kolit, kan ge symtom som diarré, buksmärta och blod i avföringen, vilket kan likna hemorrojder. Dock är dessa sjukdomar komplexa och kräver noggrann diagnostik.
  4. Rektalprolaps: Rektalprolaps inträffar när delar av rektalväggen buktar ut genom anus. Det kan orsaka en känsla av något som buktar ut och kan förväxlas med hemorrojder.
  5. Anal pruritus: Detta är en obehaglig klåda runt anus, som även kan förekomma med hemorrojder men kan ha andra orsaker som allergier, hudsjukdomar eller infektioner.
  6. Rektalblödning från andra källor: Blödning från ändtarmsområdet kan vara ett tecken på varierade tillstånd. Allvarligare tillstånd t.ex tarmcancer eller inflammatorisk tarmsjukdom men även mindre allvarligare t.ex. polyper eller infektioner.

Är analsprickor farligt?

Analsprickor eller även kallat analfissur läker oftast av sig själv. Analsprickor kan svida men även hemorrojder kan orsaka smärta och klåda efter avföring. En analspricka har en mer skärande känsla. För att förebygga att fler sprickor uppstår är det viktigt att se till att avföringen inte är för hård och att du inte krystar vid toalettbesök.

2.0.0