Mjölkstockning

Har du haft mjölkstockning i mer än två dagar?

Mjölkstockning

Mjölkstockning drabbar ammande kvinnor och kan kännas som en knöl i bröstet. Det sker då mjölken stockar sig och mjölkgångarna inte töms ordentligt. Det skapar ett tryck som i sin tur förhindrar mjölken att komma ut och en bröstinflammation utvecklas då mjölken blir stående i bröstkörtlarna. Mjölkstockningar kan orsakas av flera olika anledningar, att du har en BH som sitter för hårt, amningen är mer oregelbunden eller att barnet tar ett för litet tag om bröstet. Symptomen för mjölkstockning kommer ofta i det ena bröstet och plötsligt. Du kan känna en knöl under huden, bröstet kan göra ont och ömma, det gör ont då du ammar, du kan känna dig sjuk vid mjölkstockning, du kan se sår eller sprickor på bröstvårtan eller uppleva att den ser sned eller klämd ut efter amning. Vanligtvis går mjölkstockningen över, men i det fall den inte gör det kan du behöva bli undersökt. Har du feber eller frossa vid mjölkstockning med besvär som inte släpper efter två dagar så bör en läkare undersöka dig. I det fallet kan du behöva bli behandlad med antibiotika och om du behandlas med antibiotika bör du inte amma. Om du inte har feber så kan du besöka en amningsmottagning eller en barnavårdscentral där en sjuksköterska kan hjälpa dig med din mjölkstockning. De flesta mjölkstockningar kan åtgärdas med hjälp av rätt egenvård. Besvären vid mjölkstockning brukar avta efter ungefär tre dagar förutsatt att du lyckas tömma bröstet frekvent. Det kan hjälp att stryka med handflatan eller fingrarna över området för att göra det enklare för mjölken att komma ut. Värme eller kyla kan också kännas skönt vid mjölkstockning precis som en varm dusch innan amning. Det mest effektiva sättet att lätta på trycket i bröstet är att barnet ammar. Ett annat alternativ är att försöka få ut mjölken på egen hand med hjälp av en pump. Vid de fallen då det gör för ont att amma eller att trycket inte lättar trots att barnet suger så kan en pump vara lämplig. Vid mjölkstockning kan du stimulera utdrivningen av mjölken genom att hålla ditt barn hud mot hud, då frisätts hormonet oxytocin som gör att utdrivningen av bröstmjölk ökar och stimulerar barnets amningsbeteende.

Frågor om Mjölkstockning

Vad är mjölkstockning?

Mjölkstockning är ett vanligt tillstånd som kan uppstå när mjölk inte töms ordentligt från brösten. Det blir en uppbyggnad av mjölk i bröstet, vilket kan leda till inflammation och smärta. Mjölkstockning är obehagligt, men det är vanligtvis inte farligt.

Hur känns mjölkstockning?

Mjölkstockning, även kallad bröstinflammation eller mastit, kan kännas som en hård öm knöl i bröstet, eller som ett smärtsamt, svullet område i bröstet. Vissa kvinnor beskriver också en känsla av värme eller tyngd i bröstet. Smärtan kan vara mild till svår och kan göra det obekvämt att amma. Vissa kvinnor kan också uppleva feber, frossa eller allmän sjukdomskänsla.

Behandlas mjölkstockning med antibiotika?

Antibiotika är inte nödvändigt i alla fall av mjölkstockning, antibiotika hjälper endast om mjölkstockningen är orsakad av en bakteriell infektion. I första hand är behandlingen mot mjölkstockning egenvård som går ut på att tömma bröstet på mjölk t.ex. att amma och/eller pumpa regelbundet. Att använda varma eller kalla kompresser, massera brösten och ta smärtlindrande medicin kan alla vara användbara för att lindra symtomen på mjölkstockning. Antibiotikabehandling påbörjas vid tydliga tecken till bakteriell infektion eller vid utebliven bättring av egenvård.

Varför får man mjölkstockning?

Mjölkstockning kan uppstå av olika anledningar: att brösten inte töms tillräckligt under amning, att amningsfrekvensen minskas, att en mjölkkanal blockeras eller att bröstet utsätts för tryck som av en för tajt sittande BH.

Hur länge kan mjölkstockning pågå?

Det kan variera beroende på dess svårighetsgrad och behandling. Om det inte behandlas kan mjölkstockning vara smärtsamt i flera dagar till en vecka. Om det behandlas snabbt, kan mjölkstockning avta inom några dagar.

Kan barn få en knöl i bröstet av att de ammar?

Ja, det är möjligt för spädbarn att få en knöl i bröstet när de ammar. Detta kallas vanligtvis en bröstknöl och det är oftast ofarligt. Svullna bröstkörtlar hos nyfödda barn är vanliga och orsakas av hormonella förändringar som inträffar under graviditeten. Under graviditeten utsätts fostret för moderns hormoner, inklusive östrogen, som kan stimulera tillväxten av bröstkörtlar hos både pojkar och flickor. När barnet föds bryts exponeringen av moderns hormoner och östrogennivåerna sjunker snabbt. Hos vissa barn kan detta leda till att bröstkörtlarna blir svullna och ömma under en kort period efter födseln. Detta är vanligtvis en tillfällig och ofarlig åkomma och bröstkörtlarna återgår till normal storlek inom några veckor eller månader. I sällsynta fall kan svullna bröstkörtlar hos nyfödda barn leda till infektion eller abscesser, så det är viktigt att kontakta en läkare om barnet verkar ha smärta eller tecken på infektion.

Vad är skillnaden mellan en bröstböld och mjölkstockning?

En bröstböld är en mer allvarlig form av mjölkstockning som kan orsaka en ackumulering av var i bröstet. Symptomen på en bröstböld inkluderar vanligtvis feber, mer allvarlig smärta och en mjuk öm knöl i bröstet. Bölden måste dräneras av för att behandlas korrekt och för att en antibiotikabehandling ska kunna behandla infektionen.

Vilka behandlingar finns för mjölkstockning?

Behandling av mjölkstockning är att tömma bröstet helt genom amning eller mjölkpumpning, applicera varma eller kalla kompresser på bröstet, ta smärtstillande medicin om det behövs, eller använda antibiotika om en infektion är närvarande. Om mjölkstockningen är allvarlig eller om feber är närvarande, är det viktigt att söka läkarvård.

Kan man amma med feber eller frossa?

Det rekommenderas att man fortsätter att amma även om man har feber eller frossa. Amning kan faktiskt hjälpa till att tömma bröstet och lindra symtomen på mjölkstockning eller bröstinflammation. Om man är orolig över att barnet kan smittas av en infektion, är det viktigt att konsultera en läkare för rådgivning.

Finns det några särskilda saker att tänka på när man ammar med mjölkstockning?

När man ammar med mjölkstockning är det viktigt att fortsätta amma eller pumpa regelbundet för att tömma bröstet och undvika ytterligare blockeringar. Det kan också vara användbart att massera bröstet försiktigt före amning för att hjälpa till att lossa upp mjölkkanalerna. Om smärta eller obehag kvarstår, är det viktigt att söka läkarvård.

Finns det några tips för att förebygga eller förhindra mjölkstockning?

Ja, det finns flera tips för att förebygga eller förhindra mjölkstockning:

  1. Amma regelbundet: Amma ditt barn regelbundet för att undvika att mjölken stannar kvar i brösten. Försök att amma minst 8–12 gånger per dygn eller enligt ditt barns behov.
  2. Töm brösten helt: Se till att du tömmer båda brösten helt vid varje amning. Om du inte kan amma eller om ditt barn inte tömmer brösten helt, använd en bröstpump för att avlägsna överskottsmjölk.
  3. Håll brösten rena och torra: Tvätta brösten dagligen med ljummet vatten och torka dem väl efter amning eller pumpning.
  4. Undvik trånga kläder: Undvik att bära för trånga kläder som kan trycka på brösten och blockera mjölkgångarna.
  5. Var försiktig med din sovposition: Försök att inte sova på magen eller på sidan som du ammar på, eftersom det kan orsaka tryck på brösten och blockera mjölkgångarna.
  6. Drick tillräckligt med vätska: Se till att du dricker tillräckligt med vatten och andra vätskor under dagen för att hålla dig hydrerad.
  7. Undvik stress: Stress kan orsaka hormonella obalanser som kan påverka mjölkproduktionen och öka risken för mjölkstockning. Försök att undvika stressiga situationer och ta hand om dig själv genom att äta hälsosamt, träna och få tillräckligt med sömn.
  8. Använd varma kompresser: Applicera en varm kompress på brösten före amning eller pumpning för att hjälpa till att mjukna mjölkgångarna och förbättra mjölkflödet.

Vanliga myter om mjölkstockning:

Att amma eller pumpa för länge eller för ofta kan orsaka mjölkstockning, att mjölkstockning orsakas av för mycket mjölkproduktion.

2.0.0